This post is also available in: Macedonian French Spanish German Russian English

Eduar Monik, Mauritius

Eduar Monik, në vitin 1992.

Eduar Monik, në vitin 1992.

Dorëshkrimi origjinal i poezisë që Eduar Moniku ia ka kushtuar Shopovit në ditën e dhjetëvjetorit të vdekjes së poetit maqedonas.

Dorëshkrimi origjinal i poezisë që Eduar Moniku ia ka kushtuar Shopovit në ditën e dhjetëvjetorit të vdekjes së poetit maqedonas.

Eduar Monik (1931-2021) është poet frankofon nga shteti ishullor Mauritius. Ka qenë kryeredakor i revistës Demain l’Afrique (1977-78), drejtor i Koleksionit të veprave përfaqësusese të UNESCO-s (1983-1991), Ambasador i Mauritiusit në qeverinë e re të Afrikës së Jugut (1994-1999). Është autor i rreth njëzet librave me poezi që i kanë dhënë çmimin “Apoliner” në vitin 1977 si dhe “Çmimin e madh të Frankofonisë” që Akademia Franceze ia ndau në vitin 2003.

Eduar Monik ka përkthyer në frengjisht një pjesë të madhe të krijimtarisë së Aco Shopovit nën titullin Antologji personale (Anthologie personnelle), Koleksioni i Veprave Përfaqësuse të UNESCO-s, Actes Sud, 1994. Dëgjojeni deklaratën e tij me rastin e botimit të librit. (TVM)

Lexoni fragmente nga vështrimet kritike të tij për krijimtarinë e Shopovit.

Më shumë informacione për Eduar Monikun (në frengjisht)