Педесети години на 20 век

Ацо Шопов, педесети години на 20 век

Ацо Шопов, педесети години на 20 век

Во оваа просторија на Лирскиот дом на Ацо Шопов (1923-1982) живеат спомени од триесетгодишниот Ацо, „поетот на тишината”. Тогаш ги објавува збирките Стихови за радоста и маката и Слеј се со тишината, во кои ни остави незаборавни песни, меѓу кои „Во тишина”, „Кога ти е најтешко”, „Ветрот носи убаво време”, „Треба да бидеме подобри”, „Бела тага на изворот”.

Во тоа време, Ацо Шопов е уредник во списанијата Млад борецНов денИднинаХоризонтСовременост… И ги препејува Едуард Баргицки, Григор ВитезЈован Јовановиќ Змај,Иван Крилов, Густав Крклец, Отон Жупанчич и Едмон Ростан, а преведува и  Колекција од 12 бајки од француски автори.

Work in progress

1951 – Станува прв директор на издавачката куќа „Кочо Рацин“(преименувана во Македонска книга во 1967 год.)

За поподробни информации, кликнете на вињетите. Фотографиите можат да бидат преземени и објавени со задолжителен копирајт: © Ацо Шопов – Поезија