This post is also available in: Serbian

Ацо Шопов: Среде величенствената природа − душата на црниот човек*

„Тој човек е вистински горостаст со својата непосредност, пресретливост; почитта и љубовта кон него ќе останат засекогаш во мене”

Поетот Ацо Шопов е несомнено еден од втемелувачите на современата македонска поезија и еден од најистакнатите современи македонски поети, познат на љубителите на поезијата во цела Југославија па и вон неа.

Прочитајте го оригиналното интервју на српскохрватски јазик

_______________

* Овој разговор што го водела Драгица Спасовска е објавен во новогодишниот број на Борба, 31.12.1977-1,2.01.1978. Пократка верзија е објавена во  Базар, Политика, бр. 336, год. XIV, 08.12.1977, стр. 12
Други разговори и статии на Ацо Шопов