Слеј се со тишината, 1955
Ракописи и машинописи од Фондот Ацо Шопов во Архивот Харалампие Поленаковиќ – МАНУ

АШ К1 АЕ28 Слеј се со тишината, 1955, фрагмент, автографи и машинописи, 24 листови

Убавината – 2 листа, машинопис (верзија 1, верзија 2)
Во тишина – 2 листа, машинопис (2 верзии)
Промената
Ax таа убавина
Кoга ти е најтешко
Младост1 лист машинопис
Го барам својот глас
Кон галебот што кружи над мојата глава2 листа машинопис со авторски дополнувања
Notre DameJас и мојот пријател1 лист машинопис
Ти не си секогаш таков
Пријателство
Кон пријателот1 лист машинопис со авторски дополнувања
Имам пријатели1 лист машинопис со свтографски дополнувања
Разделба
Ноќта – 2 листа (Ноќта, Имам пријатели, Излези)
Лист
Штрк
Облак
Верглата1 лист автограф, 1 лист машинопис, 1 лист машинопис со автографски додатоци
На булеварот Сен Жермен (верзија на Верглата) – 1 лист машинопис со автографски дополнувања
Залажување1 лист машинопис
На езеро
Лов на езеро2 листа машинопис
Излези1 лист машинопис со автографски дополнувања („Излези во мугрите”)
Обична улица 1 лист машинопис
Утре 2 листа, 2 верзии, машинопис

Пристап кон содржината на објавената збирка

Податоци за книгата