This post is also available in: Serbian

Поезијата го открива светот*

Во мојата родна куќа − кога денес во мислите се враќам кон детството − како секогаш да имаше место за поезија. Мајка ми имаше и многу смисла и многу љубов за поезијата, и можам мирно да кажам дека таа љубов ми ја пренесе и мене. Беше учителка, во младоста и самата пишувала песни. Сакаше да чита, често ја наоѓав замислена, со книга во рацете. Таа некаде во себе носеше некоја чудна поетска жица. Кога бевме мали ни читаше или ни рецитираше или пак ни пееше народни македонски песни. Многу убави стари, лирски обоени народни песни знаеше напамет

Прочитајте го оригиналниот текст на српско-хрватски

* „Анкета на Политика: Кој на Вас пресудно влијаел и зошто?”, Политика 15.02.1976, стр 17. (Драгослав Адамовиќ-Зира)