This post is also available in: French Spanish German Russian English Albanian

Луиса Футорански, Аргентина

Родена во Буенос Аирес во 1939, Луиса Футорански пишува поезија, романи и есеи. Се занимава исто така со новинарство и со препев. На почетокот на седумдесетите години на 20от век, ја напушта Аргентина и живее во Шпанија, Јапан и Кина, пред да го одбере своето дефинитивно живеалиште во Париз.

Објавува претежно на шпански и на француски и е добитник на бројни награди, особено во Шпанија и Франција.

Луиса Футорански препеа на шпански избор од поезијата на Ацо Шопов што го објави аргентинската издавачка куќа Leviátan (колекција Poesía mayor) во 2011 год., под наслов Sol Negro.

Блог на Луиса Футорански

Прочитајте ја песната ”Со прсти