This post is also available in: French Spanish German Russian English Albanian

Меѓународен симпозиум „Сенгор во полна слобода”

На 20 март 2006  (Светски ден на Франкофонијата), се орджа меѓународен симпозиум посветен на Леополд Седар Сенгор, во рамките на прославата на Годината Сенгор во Македонија. Симпозиумот го организираше Љубица Шутуркова, проректор за меѓународна соработка на универзитетот Свети Кирил и Методиј во Скопје.

Симпозиумот го отворија: Георги Мартиновски, ректор, Илинка Митрева, министер за надворешни работи (инаугурален говор), Кристијан Валантен (Сенгор и Франкофонијата – на француски), директор на високиот совет на Франкофонијата и Јасмина Шопова, претседател на националниот комитет за одбележување на Годината Сенгор во Македонија.

Од странство учествуваа :

  • Жан-Мишел Џиан (излагањето не е достапно)
  • Гзавие Гарние: Поетика на движење, поезија меѓу два света (на француски)
  • Бенар Муралис: Сенгор и лукавството (на француски)
  • Алоиз Ндиај: Сенгор и мислата на Декарт (на француски)
  • Амиду Сал: Сенгор, градител на мостови (на француски)
  • Беида Шики: Инкарнација на песната: сенгоровска мистика? (на француски)

Од Македонија  учествуваа:

work in progress

Присуствуваа околу 60 студенти, професори и јавни личности, меѓу кои и претседателот  Kиро Глигоров.

evenement_nouveauОпшт преглед на Годината Сенгор во Македонија

video_50Видео Година Сенгор во Македонија

Фотогалерија од настанот

Фотофрафиите можат да бидат преземени и објавени со задолжителен копирајт : © Ацо Шопов – Поезија