This post is also available in: French English

Ден поезија, УНЕСКО, 21.03.2023

Сто години од раѓањето на Ацо Шопов (1923 – 1982)
јубилеј чествуван во соработка со УНЕСКО,
21 март 2023,
УНЕСКО, Сала II

Целосно видео на настанот 

Програма

09:00  Welcoming of the public – 125, avenue Suffren, Paris 7e

09:35  Поздравна реч на Одре Азуле, Генерална директорка на УНЕСКО и на Стево Пендаровски, претседател на Република Северна Македонија

09:50  Проекција на анимираниот филм „Грозомор“ според истоимената песна на Ацо Шопов инспирирана од скопскиот земјотрес во 1963 год. Флипбук Продукција, 2023, Скопје

10:00 Отворање на работниот дел на меѓународниот симпозиум во чест на Ацо Шопов „Поезија: творештво, препев и оптек на делата на јазиците од помалите говорни подрачја”, Јасмина шопова, Фондација Ацо Шопов – Поезија

10:10  Прва сесија : „Што ќе ни се поетите?”
Модератор Катица Ќулавкова (МАНУ)
Влада Урошевиќ (Северна Македонија)
Сибелан Форестер (САД)
Силвестр Клансие (Франција)
Сибила Петлевски (Хрватска)
Хозе-Мариа Паз-Гаго (Шпанија)
Давид Шук (САД)

11:30  Најава на лауреатот на „Златен венец“ Струшките вечери на поезијата и на наградата „Мостовите на Струга“, Тодорче Тасевски, директор на фестивалот

11:40  Втора сесија: „Препевот како друг начин на поетско постоење“
Модератор Фроса Пејоска-Бушро (ИНАЛКО, Париз) – 5 мин.
Дионисио Моралес (Мексико)
Дауда Ндиај (Сенегал)
Кристина Е. Крамер (Канада/САД)
Роли Грау (САД/Словенија)
Маќеј Кавка (Полска)

13:00  Пауза

15:30 Трета сесија: „Поезијата на дофат на сите?“
Модератор, Јасмина Шопова (Фондација Ацо Шопов – Поезија)
Џамила Межри (Тунис)
Вил Еванс (USA)
Ролан Кајзер (Луксембург)
Ив Бержере (Франција)
Миа Леконт (Италија)
Жан Портант (Луксембург)

16:50 Заклучна реч на Акад. Љупчо Коцарев, претседател на Македонската академија на науките и уметностите

16:55  Обраќање на Бисера Костадиновска–Стојчевска, министер за култура и претседател на Националната комисија за УНЕСКО на РСМ

17:00 Посета на изложбата „Патот по кој чекорам“ за творечкиот пат на Ацо Шопов (пред Сала II)

17:30  Повеќејазичен мултимедијален поетски перформанс „Долго доаѓање на огнот”
во изведба на:
Жан Петреман (Франција)
Никола Ристановски (Северна Македонија)
Дуо СилиПс
Дијана Томиќ Радевска (Северна Македонија)
со специјално учество на поетесата Луиса Футорански (Аргентина)

Повеќе информации за учесниците и организаторите се наоѓаат во брошурата на настанот.

Настанот се одвива во рамките на “2023, Година во чест на Ацо Шопов,“ под покровителство на Стево Пендаровски, претседател на Република Северна Македонија

Практични информации:

  • Entrance : 125, avenue de Suffren, Paris 7e
  • Métro: line 10 Ségur-UNESCO, line 6 Cambronne, line 8 École militaire  
  • Bus: 28, 87, 80, 82
  • Stations Vélib: 7018 ( Ségur) or 7013 (Duroc) 

Registration electronic form