This post is also available in: French Albanian

Леополд Седар Сенгор: Поезија, избор и препев Ацо Шопов, Скопје, Нова Македонија, 1975

Поезија / Леополд Седар Сенгор. Скопје: Нова Македонија, 1975. 250 стр. (со Влада Урошевиќ и Георги Сталев).На македонската публика сенегалскиот поет и државник Леополд Седар Сенгор ѝ го откри Ацо Шопов, во 1975 год.  По четиригодишниот престој во неговата земја, Сенегал, во својство на амбасадор на СФР Југославија, Ацо Шопов го предложи Л.С. Сенгор за добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата, и препеа заедно со Влада Урошевиќ и Георги Сталев обемен избор од поетското творештво на овој светски прочуен поет и теоретичар на Негритидата.

Во колекцијата на лауреатите е објавен двојазичниот избор на поетското творештво на Сенгор под наслов Поезија (250 стр.) со предговор на Ацо Шопов, којшто е воедно и препејувач на поголемиот дел од песните.

Книгата е повторно објавена во 2016 год., во колекцијата ”Ѕвезди на светската книжевност”, во издание на Арс Ламина, Скопје.

Песни во препев на Ацо Шопов:

CHANTS D’OMBRE – ПЕСНИ ОД ТЕМНИНАТА

 • Ин мемориам
 • Позлатена врата
 • Ураган
 • Писмо до еден поет
 • Ноќ над Син
 • Жоал
 • Црна жена
 • Црнечка маска
 • Молитва за маските
 • Ндесе или “блуз”
 • Одмор

ÉTHIOPIQUES – ЕТИОПСКИ ПЕСНИ

NOCTURNES – ВЕЧЕРНИ

 • Не чуди се, мила
 • Ти извезов песна
 • Сакам да ги заборавам сите измами
 • Таа ме прогонува неуморно

POÈMES DIVERS – РАЗЛИЧНИ ПЕСНИ

 • Бисери
 • Магла 
 • Зошто
 • Сам сум
 • Си замислувам или Во сонот на девојката
 • Распорувач на там-тамот

LETTRES D’HIVERNAGE – ПИСМА ОД ИВЕРНАЖОТ

 • Се разбудив
 • Часот е пет
 • Што правиш
 • Го сакам твоето писмо
 • Твојата вечер, моја вечер
 • Го препрочитувам твоето писмо
 • Враќање од Попангин
 • Сонце
 • Врнеше
 • Зошто сум изморен
 • Ти копнееш
 • Поздрав од младото сонце

Дознајте повеќе за пријателството помеѓу Леополд Седар Сенгор и Ацо Шопов
Податоци за одбележувањето на Годината Сенгор во Македонија (2006)