In this section of the Library of Aco Šopov’s Lyrical House, you can get a closer look at a selection of the Macedonian poet’s original collections of poems, published in Macedonia, from 1944 to 1980.  His translated collections can be found here, and the works devoted to his life and work can be found here.

You can also consult his English bibliography and his full bibliography in all languages.

Excerpts are available in the Reading Room.

Original collectons

  • Песни (Poems) Куманово: Околиски НОМСМ, 1944. (повторни изданија: Београд: Издање Младог борца, 1944; Штип: штампарница Илинден, 1944).
  • Пруга на младоста (со Славко Јаневски). Скопје: Главен одбор на Народната младина на Македонија, 1946.
  • На Грамос. Скопје: НАПОК, 1950.
  • Со наши раце. Скопје: Државно книгоиздателство на Македонија, 1950.
  • Стихови на маката и радоста (Verses of Suffering and Joy). Скопје: Кочо Рацин, 1952.
  • Слеј се со тишината (Merge with Silence). Скопје: Кочо Рацин, 1955.
  • Ветрот носи убаво време. (Le vent apporte le beau temps). Скопје: Кочо Рацин, 1957.
  • Небиднина. Скопје: Кочо Рацин, 1963. (повторни изданија: 1968, 1970, 1971, 1974, 1976)
  • Јус-универзум (Mr. YUS Univers). Скопје: Мисла, 1968.
  • Гледач во пепелта (Reader of asces). Скопје: Македонска книга, 1970. (повторно издание: 2013)
  • Песна за црната жена (Poem for Black Women) Скопје: Мисла, 1976.
  • Дрво на ридот (Tree on the Hill). Скопје: Мисла, 1980.