Колекција од 12 бајки во македонски превод на Ацо Шопов. Формат: минијатура. Издавач: Народна Просвјета, Сараево. Печатено во Печатарски завод Огњен Прица, Загреб.

Колекција од 12 бајки во македонски превод на Ацо Шопов. Формат: минијатура. Издавач: Народна Просвјета, Сараево. Печатено во Печатарски завод Огњен Прица, Загреб.
Колекцијата ги содржи книгите: Вили, Пепелашка, Златокосата, Сината птица, Убавица во магепсана шума, Русобрадиот, Рике со перче, Палче, Црвенкапа, Мачор в чизми, Убавица и ѕвер, Магарешка кожа.
Објавена е веројатно околу 1950 год.